Arriba la temporada d’estiu a la Piscina Municipal d’Olot
Temporada d’estiu a la Piscina Municipal d’Olot

Demana els teus abonaments i entrades de forma telemàtica.

Esports i Lleure
ESPORTS I LLEURE
Web de la Regidoria d'Esports i Lleure de l'Ajuntament d'Olot
previous arrow
next arrow

Olot amb el Dia Internacional contra la LGBTIfòbia a l’esport

En el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia a l’esport, la ciutat celebra ‘En valor. La Gala de l’Esport olotí’ que es portarà a terme aquest vespre al Teatre Principal.

 

Un any més, Olot se suma en les commemoracions del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia en l’Esport; una jornada dedicada a rememorar, sensibilitzar i reivindicar la visibilitat de les persones LGBTI+ en l’àmbit de l’esport.

Novament aquest any, la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) del Departament de la Presidència i la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes, conjuntament amb el món de l’esport, reivindiquen fermament la lluita contra la l’LGBTI-fòbia a l’esport amb la campanya ‘L’esport és divers’.

Des de l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament d’Olot se sumen a aquesta iniciativa penjant cartells de sensibilització contra LGTBI-fòbia a l’esport a l’Ajuntament així com a les instal·lacions esportives de la ciutat. En aquest sentit, es convida tot el sector esportiu a sumar-se a aquesta reivindicació, i a promocionar i a difondre aquesta jornada i la campanya ‘L’esport és divers’ a les seves instal·lacions així com compartir-ho a les xarxes socials.

La campanya és un missatge que esdevé un crit per a la inclusió de totes les persones en el món de l’esport i l’activitat física, sigui quina sigui la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere. Des del món de l’esport es reivindica el dret de totes les persones a fer pràctica esportiva sense discriminació de cap mena sobre les persones LGBTI+ i denuncia qualsevol mena d’agressió, desigualtat o incitació a la violència envers aquest col·lectiu, dins i fora dels terrenys de joc, en compliment de la Llei 11/2014, del 10 d’octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

La diferència i la diversitat enriqueix i transforma la societat i, per tant, s’ha de reflectir en el dret universal de gaudir de la pràctica de l’esport pels beneficis que suposa per a la salut. L’esport i l’activitat física formen part de la vida de moltes persones i significa una part essencial del seu benestar.

 

Origens del Dia Internacional contra la LGBTIfòbia a l’esport

L’any 1990, el britànic Justin Fashanu va ser el primer jugador de la Premier League anglesa en declarar públicament la seva homosexualitat. Aquesta valenta decisió li va valdre mostres d’una gran hostilitat dins i fora del món futbolístic.

L’any 1998 va ser interrogat per la policia dels Estats Units per una presumpta agressió sexual, que es va arxivar per manca de proves. El maig d’aquell mateix any, Justin Fashanu es va suïcidar perquè, segons va deixar escrit, “ja se l’havia declarat culpable”.

D’aquesta manera, amb la voluntat de reivindicar la seva causa, el dia del seu naixement, un 19 de febrer, va ser adoptat com a Dia Internacional contra la LGBTIfòbia en l’esport, com a homenatge a la seva figura.

L’esport és considerat com a necessari per a un bon manteniment de la nostra salut física i mental. És per això que els entorns esportius haurien de ser llocs segurs per a les persones que pertanyen a col·lectius que no encaixen en la norma majoritària pel que fa a la sexualitat i al gènere.