L’Associació Alliberem-nos fa una crida a les entitats esportives de la ciutat a col·laborar en una acció solidària amb la voluntat de combatre la LGBTIfòbia en tots els espais, entorns i activitats esportives.
En el marc dels actes de commemoració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia a l’esport, l’Associació Alliberem-nos ha llançat una nova campanya solidària amb la voluntat de combatre aquesta mena d’actituds i fer l’esport a Olot un lloc segur per a tothom.
La campanya té la voluntat de reivindicar, conscienciar i garantir que totes les persones puguin gaudir de l’esport i l’activitat física en ambients segurs i lliures de qualsevol tipus de violència sexista o lgtbifòbica, reafirmant el compromís de la ciutat i la seva ciutadania en el foment de valors com el respecte, la seguretat, la dignitat, la igualtat i la llibertat.
Per això, totes les entitats esportives que ho desitgin poden sol·licitar uns cartells reivindicatius que proporcionarà Alliberem-nos i, durant la setmana del 13 al 19 de febrer, fer-se una fotografia durant els entrenaments o proves esportives amb algun dels cartells esmentats. A part, les associacions també poden confeccionar o editar el seu cartell o pancarta personalitzada, fent referència als motius que els impulsen a participar en aquesta reivindicació. Amb la voluntat d’arribar al màxim nombre de persones, es demana a les entitats que puguin publicar les imatges a les seves xarxes socials amb el hashtag #OlotamblaIgualtat23 així com enviar-les al correu alliberemnos@gmail.com.
L’adhesió en aquesta campanya implica el compromís en la lluita contra les discriminacions de qualsevol mena i la campanya segueix la línia d’actuacions encaminades des de l’Ajuntament d’Olot per a convertir els espais esportius en llocs segurs i respectuosos per a tothom.
Manifest d’Alliberem-nos pel Dia Internacional contra la LGBTIfòbia a l’esport
L’any 1990, el britànic Justin Fashanu va ser el primer jugador de la Premier League anglesa en declarar públicament la seva homosexualitat. Aquesta valenta decisió li va valdre mostres d’una gran hostilitat dins i fora del món futbolístic. L’any 1998 va ser interrogat per la policia dels Estats Units per una presumpta agressió sexual, que es va arxivar per manca de proves. El maig d’aquell mateix any, Justin Fashanu es va suïcidar perquè, segons va deixar escrit, “ja se l’havia declarat culpable”.
D’aquesta manera, el dia del seu naixement, un 19 de febrer, va ser adoptat com a Dia Internacional contra la LGBTIfòbia en l’esport, com a homenatge a la seva figura. L’esport és considerat com a necessari per a un bon manteniment de la nostra salut física i mental. És per això que els entorns esportius haurien de ser llocs segurs per a les persones que pertanyen a col·lectius que no encaixen en la norma majoritària pel que fa a la sexualitat i al gènere.
Des d’Alliberem-nos, l’associació garrotxina que lluita i vetlla pels drets de les persones lgbtiq+, emplacem les entitats esportives d’Olot i de tota la comarca, a utilitzar les eines que permetin que cap persona se senti discriminada, insultada, menystinguda o agredida per raó de la seva orientació sexual o el seu gènere volgut.
L’esport ha de ser alliberador i cal allunyar-lo de possibles actituds que el converteixin en una presó per a qui dissenteixi de la norma majoritària així com de qualsevol cas de discriminació.