El ple de l’Ajuntament d’Olot porta a aprovació inicial el projecte de la nova Piscina Municipal coberta. Constarà de dues piscines -una de principal i una de complementària, que s’incorporaran a les que ja funcionen durant els mesos d’estiu. Amb un nou accés a les instal·lacions des de l’avinguda Sant Jordi a l’alçada de l’actual aparcament, el projecte posa èmfasi en la integració amb l’entorn i l’aposta per materials constructius naturals, a més d’incloure una instal·lació de plaques solars fotovoltaiques i una caldera de biomassa.
Amb el lema Ciutat i Paisatge, la UTE Grau Casals Callís Moliner va guanyar ara fa un any el concurs d’idees per al projecte de construcció de la piscina municipal coberta d’Olot. El nou equipament, destinat a la pràctica esportiva, de benestar i salut, està previst que se situï al costat de les instal·lacions actuals, compti amb tres volums principals i permeti complementar les instal·lacions que es van inaugurar l’any 2002 promovent l’exercici físic i la salut entre la ciutadania.
Al plenari d’aquest dijous 20 de juny es porta a aprovació inicial el projecte de la piscina municipal coberta que preveu la construcció de tres volums amb una piscina gran (25×16,5m.); una piscina complementària (16,5×8,5m.); nous vestidors, magatzems i zona d’oficines. En total es preveu que la nova piscina consti d’una superfície construïda de 3.306 m², 1.778 m² de planta baixa i 1.527 m² de planta soterrada en un únic edifici que ha de comunicar amb les instal·lacions actuals de l’avinguda Sant Jordi.
Les noves instal·lacions es basen en una arquitectura sostenible amb la voluntat d’aprofitar al màxim tots els factors ambientals prioritzant l’eficiència energètica i les energies renovables. Per això, el projecte preveu sistemes passius de control climàtic que permetin aprofitar al màxim la il·luminació natural per reduir la demanda energètica així com s’han ajustat les alçades dels diferents espais per graduar el consum energètic principalment a la sala de banys i els vestidors.
La fusta serà l’element constructiu principal de la nova piscina que posa especial èmfasi a oferir el màxim confort i reduir al mínim la petjada ambiental. A més, les instal·lacions funcionaran amb energia sostenible a través de la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques que generaran una potència de 50 kW a la coberta de l’edifici, ampliable a 100 KW en un futur.
Alhora, tot l’enllumenat de la piscina serà de tipus led per minimitzar-ne el consum i maximitzar l’eficiència energètica. Un conjunt d’elements que, compaginats amb la ventilació natural creuada, els tendals de protecció solar, la instal·lació d’elements d’estalvi d’aigua com temporitzadors i la inclusió d’una caldera de biomassa per produir tota l’aigua calenta, permetran disposar d’un edifici al màxim de sostenible possible.
Una oferta adaptada a les necessitats actuals
Actualment, la Piscina Municipal consta d’una piscina esportiva de 25×16,6 m; una piscina d’ensenyament de 16,6 x 8 m; una piscina lúdica amb un vas amb forma irregular de 5,4 x 6,5 m i una de clapoteig de 8 x 6 metres. Oberta la temporada d’estiu, ofereix activitats lliures, cursos de natació, casals d’estiu i activitats aquàtiques dirigides.
La previsió és que amb les noves instal·lacions, l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament d’Olot pugui oferir els serveis de natació, activitats aquàtiques, activitats dirigides a la sala polivalent (com pilates, ioga o zumba), així com casals de lleure d’estiu i extraescolars de natació.
Després de l’aprovació inicial en el ple d’aquest mes de juny, s’obrirà el termini d’exposició pública que conduirà a l’aprovació definitiva del projecte. A continuació, es podran adjudicar els treballs que es preveu que tinguin una durada d’un any i mig. La previsió és que la piscina municipal coberta d’Olot pugui estar en funcionament l’estiu de 2026.