EIX 3: ESPORT, SALUT I FAMÍLIA

El sedentarisme i l’obesitat constitueixen una de les problemàtiques poblacionals més importants d’aquest segle. Així dons, l’IMELLO aposta per l’activitat física com a mitjà de salut destinada a tota la població.

Per tant, aquesta línia de treball té el propòsit de millorar la salut mitjançant la creació i disseny d’activitats, adequació d’entorns i rutes saludables i facilitant recursos per realitzar activitat física a nivell local.

Programa 1: activitats per gent gran

Aquest programa va destinat a la població de més edat de la nostra ciutat. L’objectiu principal és la creació d’uns espais de relació i de convivència al mateix temps que es fa un activitat física. Actualment aquest col·lectiu pot practicar quatre activitats diferents:

  • Ioga suau: Treball del cos i la ment a través de postures, estiraments i la respiració per mantenir una bona condició física i mental.
  • Gimnàstica manteniment: Activitat amb material variat que ajuda a mantenir i a desenvolupar la coordinació, l’equilibri i la flexibilitat.
  • Gimnàstica pisos assistits: L’IMELO desplaça un monitor titulat als dos bloc de pisos assistits, La Caixa i Balmes que té la nostra ciutat. Els residents d’aquest pisos són persones grans que encara tenen prou autonomia per valdre’s per si sola i que valoren molt positivament la pràctica esportiva de gimnàstica passiva que fan una hora setmanal.
  • Natació: Activitat de baix impacte que combina la natació amb exercicis que ajuden a millorar les articulacions.
  • Gimnàstica aquàtica: Activitat de baix impacte amb exercicis dins l’aigua que ajuden a millorar les articulacions.

De cares al curs vinent, s’ampliarà l’oferta amb l’activitat de gimnàstica suau amb l’objectiu de prevenir i/o alleugerir les molèsties derivades de l’envelliment. Aquesta vol ajudar a millorar la mobilitat, la flexibilitat, la coordinació i a moure’s correctament per prevenir possibles lesions i alteracions del sistema múscul – esquelètic.

 

Programa 2: activitats dirigides (Belluga’t a Olot)

Davant la demanda concreta d’un sector de la població que es passa moltes hores en els pavellons esperant que els seus fills o filles comencin o acabin els entrenaments de diferents esports que es practiques a les instal·lacions municipals, l’IMELLO organitza un programa d’activitats dirigies. Pel curs 2019 – 2020, les activitats ofertes han estat: pilates, hipopressius, steps, ioga, zumba, fbc i gac. Aquestes activitats tenen l’objectiu de millorar la condició física i la salut, i també facilitar la conciliació familiar.

Podeu consultar el programa Belluga’t en aquest link.

Implementació d’un circuit permanent d’orientació urbana en el Parc Atlètic dels Tossols

Circuits saludables a peu, en bici i parcs de salut

ACTIVITAT DURADA PARTICIPACIÓ OBSERVACIONS
  

Ioga suau

  

 

 

 

Curs escolar

 

90 A les instal·lacions del Casal de Sant Roc i EME.
Gimnàstica pisos assistits 30 Pisos assistits de la caixa i de la plaça Balmes. Monitor de l’IMELLO.
  

Natació i Gimnàs a l’aigua

 

168 La natació es fa a les instal·lacions del CNO. La resta al pavelló municipal amb un monitor de l’IMELLO.
Gimnàstica de manteniment 93 A les instal·lacions del Pla de Llacs amb un monitor de l’IMELLO.
Activitats dirigides 111  

 

 

Programa 3: activitat física de lleure

DMAF

L’IMELLO se suma a l’Organització Mundial de la Salut per celebrar el dia mundial de l’activitat física (6 d’abril) per sensibilitzar a la població sobre la importància de realitzar com a mínim 30 minuts d’activitat física diària per prevenir el sedentarisme i millorar el benestar de les persones.

L’any 2019 l’IMELLO va celebrar-ho de forma conjunta amb TEA Garrotxa, ja que el 2 d’abril és el dia mundial de l’autisme. Es va organitzar una cursa d’orientació, amb la col·laboració de Gastant Keks, per tota la família a les Fonts de Sant Roc i en acabar-la es va realitzar una MasterClass de zumba. 

Aquest any 2020 es tornarà a celebrar-ho conjuntament amb TEA Garrotxa el dissabte 4 d’abril. Es farà una marxa popular aprofitant el circuit saludable del Volcà Montsacopa, es muntarà una zona ludicoesportiva i finalment s’acabarà la diada amb una masterclass d’esport. Per poder-ho realitzar tenim el suport dels col·laboradors: escola Pia, Fundació Tommy Robredo, Movement, Fisioon, Consell Esportiu i Terra Viva.

Activitat física la piscina

Al llarg de l’estiu es realitzen activitats per tota la població aprofitant l’obertura de la piscina municipal. Tots els matins entre setmana, de 10.30 a 11.30, un monitor de l’IMELLO porta a terme una sessió de gimnàstica dins l’aigua per tots els públics. Hi ha uns 35-40 usuaris, majoritàriament gent gran, que assisteix de forma molt regular. L’activitat es lliure i gratuïta per tothom que estigui a la piscina.

Per altra banda, els dilluns i els dimecres de 18.30 a 19.30 es fa aquazumba. Les activitats són lliures i gratuïtes per tothom que estigui a la piscina.

Parc i circuits saludables (Belluga’t a Olot)

El programa Belluga’t a Olot! neix el 2017 de la necessitat de reordenar una sèrie de circuits senyalitzats i/o editats en diferents moments al llarg dels últims anys per fer-ne un únic model.

Està dirigit a tota la població en general, especialment a aquelles persones sedentàries, les que pateixen patologies com l’obesitat, diabetis, colesterol, problemes cardiovasculars, etc. Els circuits s’han senyalitzat amb l’ajuda de l’Equip d’Atenció Primària de la Garrotxa, la Fundació Hospital d’Olot i la Creu Roja. També amb el vistiplau del departament de PAFES de la Generalitat de Catalunya i Dipsalut.

Al llarg de l’any 2020, amb la col·laboració d’urbanisme i aprofitant que era una demanada dels pressupostos participatius del 2019, s’han instal·lat dos nous parcs saludables de cinc aparells. Un davant l’Hospital Comarcal d’Olot i La Garrotxa i l’altre a la plaça del Pla de Dalt. També s’han senyalitzat els dos primers recorreguts del Belluga’t: l’itinerari de l’hospital i el de la Muntanya pelada i es té previst senyalitzar tots els altres circuits.

També des d’aquest 2020, l’IMELLO es proposarà fer-se càrrec, conjuntament amb la Brigada, de tots els parcs de salut de la ciutat i s’està començant a planejar un projecte d’intervenció a nivell de ciutat per potenciar l’activitat física de lleure.  

Turisme esportiu

Aquest programa té com objectiu fomentar i potenciar les nostres IEMs i el nostre entorn amb l’organització d’esdeveniments i/o estades amb la participació d’esportistes de fora de la nostra comunitat.

Aquests esdeveniments poden tenir el seu origen en tres nivells:

  • Entitats de fora de la comunitat que volen fer esdeveniments i fan una demanda directe de l’IMELLO.
  • Entitats locals que organitzen esdeveniments amb la participació d’esportistes de fora de la comunitat.
  • Esdeveniments organitzats directament per l’IMELLO amb la participació d’esportistes de fora de la comunitat.

Alguns exemples són el campus que s’organitza conjuntament amb el Club Joventut de Badalona dins la campanya d’estiu riu i les diferents estades que fan atletes d’altres països per entrenar a les pistes d’atletisme de la ciutat.

Com a novetat pel 2020, el Club Tenis Taula Olot organitzarà un campus internacional a l’estiu a les instal·lacions de Pla de Llacs. També es vol recuperar la cursa de Sant Lluc, la qual la gestionarà una empresa externa amb la col·laboració del Consell Esportiu de la Garrotxa i l’IMELO.

Urban culture – ANUL·LAT

El proper 27 de juny del 2020 es celebrarà l’Urban Culture a Olot, un festival de cultura urbana. La part esportiva tindrà lloc pel matí, de 11h a 14h aproximadament, on es duran a terme dos activitats. Per una banda a l’skatepark i per l’altre, a la pista de bàsquet del parc Malatosquer.

La idea a l’skatepark es fer una Masterclass de scooter dirigida per BestialWolf, seguit per exhibicions i/o sorteigs. I  al camp de bàsquet de Malatosquer es farà un torneig de 3X3 de bàsquet, el qual participarà el Club Bàsquet Olot i el Club Bàsquet de l’Escola Pia.

Comments are closed.