EIX 1: ESPORT EN EDAT ESCOLAR

L’IMELLO desenvolupa una sèrie de programes amb l’objectiu de promocionar l’activitat física i esportiva entre els nostres infants i joves des d’un punt de vista ludicoesportiu sense deixar de banda els valors educatius.

Moltes d’aquestes activitats es realitzen amb la col·laboració de l’ÀREA D’ESPORTS DE LA DIPUTACIÓ DE GIRONA. Així, la Diputació col·labora amb els programes següents:

  • Neda a l’Escola
  • Natació per a persones amb discapacitats
  • Belluga’t a Olot

Aquest suport per aquest curs passat ha suposat una inversió de recursos de 16.600€. Gràcies a aquesta inversió és possible que tota la mainada d’Olot pugui aprendre a nedar.

Aquesta pràctica esportiva vol crear hàbits de neteja i de bon comportament, treballar els valors de la solidaritat, la tolerància i la cohesió social, fomentar la pràctica esportiva com a element de salut per prevenir l’obesitat i garantir que tots els infants i joves de la ciutat puguin practicar esport.

Per tal d’assolir aquests objectius, l’IMELLO treballa amb quatre grans blocs:

  • Promoció d’activitat física a les escoles
  • Activitat física en període de vacances
  • Suport als centres educatius
  • Participació mestres d’educació físicAPrograma 1: promoció d’activitat física a les escoles

Programa 1: promoció d’activitat física a les escoles

Programa destinat a totes les escoles de primària de la nostra ciutat, amb moltes anys de recorregut i que es desenvolupa en horari escolar de forma gratuïta, fet que garanteix la participació de tots els nens i nenes.

Natació

Aquestes sessions es porten a terme amb els nens i nenes de primer i segon de primària a les instal·lacions del Club Natació Olot amb el monitoratge del propi club. Cada grup realitza entre 12 i 14 sessions. Aquest Curs 20-21 s’han realitzat un total de 400 sessions amb un total de gairabé 700 alumnes. Cal recordar que aquesta activitat es realitza amb el suport de l’Àrea d’Esports de la Diputació de Girona.

 

Escacs

L’activitat d’escacs es porta a terme amb els alumnes de quart de primària, exceptuant l’Escola Llar. També hi participen els alumnes de primer d’ESO de l’institut Monstsacopa, Cor de Maria i Petit Plançó. Els alumnes realitzen una sessió setmanal, d’octubre a maig, en el mateix centre educatiu. Aquestes les realitzen els mateixos entrenadors del Club Escacs Olot. Cada grup realitza aproximadament 30 sessions.

Preesport

Aquesta activitat està dirigida als cursos de 6è de primària. Al llarg del curs, els alumnes practiquen diferents disciplines esportives: rugbi, beisbol, raquetes, patinatge, escalada, handbol i atletisme.

 

ACTIVITAT

ADREÇAT A

DURADA

PARTICIPACIÓ

OBSERVACIONS

 

 

Natació

 

1r Primària

 

 

2n Primària

 

12-14 sessions de gener a març

 

12-14 sessions de setembre a desembre

 

340

 

 

350

Pel curs 2020/2021 l’activitat canviarà de format.

 

Escacs

 

4t Primària i

1r ESO

30 sessions d’octubre a maig –                   una sessió setmanal

 

569

 

Les sessions es realitzen a les escoles.

 

Multi esport

 

 

6è primària

16-17 sessions de setembre a maig –

una sessió quinzenal

 

 

387

 

Les sessions es porten a terme al pavelló d’esports amb un monitor de l’IMELLO.

Participació total: 1.646 alumnes curs 2019/20.

 

Programa 2: activitat física en període de vacances

Les vacances escolars de Nadal, setmana Santa i estiu són un bon moment per la pràctica esportiva de lleure. També hem de tenir en compte que moltes famílies, per poder conciliar la vida familiar i laboral, necessiten activitats pels seus infants i joves. És per això que des de fa molts anys l’IMELLO dedica especial atenció a preparar activitats específiques per aquestes èpoques.

 

Nadal i setmana Santa

Les activitats que es porten a terme per Nadal i setmana Santa sempre estan condicionades pel calendari. Pel curs 2019/2020, els dies 30 – 31 de desembre de 2019 i 2 – 3 de 2020 es va realitzar un casal multi esportiu on els participants van poder provar diferents activitats esportives com gimnàstica, escalada, vòlei, hoquei, jocs cooperatius, etc.

Com a novetat d’aquest any, per setmana Santa, del 6 al 9 d’abril es portarà a terme una casal d’activitats a l’aire lliure. Els nens podran practicar escalada, senderisme, curses d’orientació, sortides amb bicicleta, etc.   

Estiu Riu esportiu

Les activitats d’estiu riu es porten a terme al llarg de deu setmanes i engloben els campus esportius, els casals aquàtics i els cursets de natació.

Els campus esportius es porten a terme els quatre primeres setmanes d’estiu al pavelló municipals d’esports amb col·laboració de les entitats esportives. Al llarg d’aquestes setmanes els nens i nenes poden practicar voleibol (Club Volei Olot), hoquei (Club Hoquei Olot), patinatge (Club Patinatge Olot), bàsquet (Club Joventut Badalona) i zumba (monitora professional).

Els casals aquàtics es porten a terme a la piscina municipal durant les deu setmanes. Es fan tres grups segons l’edat: les petxines, natació i joves de natació.

Per últim, els cursets de natació es realitzen durant el mes de juliol en horari de tardes. També diferenciem en tres grups d’edat: nadons, natació I i II i natació III i IV.

 

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

 

17:00 a 17:45

NADONS

PRIMÀRIA

NADONS

PRIMÀRIA

NADONS

 
 
 
 

17:45 a 18:30

INFANTIL I

INFANTIL

INFANTIL

INFANTIL

INFANTIL

 
 
 
 

ACTIVITAT

ADREÇAT A

DURADA

PARTICIPACIÓ

OBSERVACIONS

Nadal Esportiu

2019-20

Infants d’entre 4 i 12 anys

30 – 31 desembre 2019 i 2 – 3 gener 2020

 

30

 

Casal multi esportiu al pavelló d’esports

Setmana Santa Esportiva 2019

Infants d’entre 4 i 12 anys

15 ,16, 17 i 18 d’abril de 2019

 

74

Dades extretes del 2019 (curs 18/19)

Estiu riu 2019

Infants d’entre 2 i 16 anys

25 de juny al 30 d’agost

 

553

Grups segons l’edat

Cursets natació 2019

Infants d’entre 3 mesos i 12 anys

1 – 31 de juliol

76

Grups segons l’edat

Total participació: 733 infants

 

Programa 3: suport als centres educatius

Per ajudar a desenvolupar programes d’esport extraescolar, els centres escolars es poden presentar anualment a les subvencions de concurrència competitiva. Segons el nombre d’inscrits se’ls assigna una ajuda econòmica.

 

 

TOTAL

1

AMIPA Escola Malagrida

653,40 €

2

AMIPA Escola Pla de Dalt

661,50 €

3

AMIPA Escola Sant Roc

353,70 €

4

AMIPA Escola Volcà Bisariques

604,80 €

5

AMIPA IES La Garrotxa

669,60 €

6

ESCOLA-Llar Lluís M. Mestras

637,20 €

7

ASSC INTEGRA-A. Discapacitats Intel·lectuals

216 €

8

AE Escola Petit Plançó d’Olot

823,50 €

9

Escola Pia d’Olot (Poliesport)

313,20 €

10

Escola Morrot

467,10 €

 

5.400 €

 

Programa 4: participació mestres educació física

Creació d’una taula de participació, Consell Assessor, amb els diferents professionals que treballen en el camp de l’educació física en els nostres centres educatius. Els objectius principals són:

  • Avaluació del programes
  • Modificació de programes per optimitzar les resultats
  • Elaboració de noves propostes

La taula té caràcter consultiu i es reuneix dues vegades durant el curs escolar.  El tema parlat durant el 2019 ha estat la nova proposta de natació escolar pel curs 2020-21 i de cara a l’any 2020 es té previst debatre l’esport en edat escolar.

Comments are closed.